Běžné vybavení každého kutila (5.2.2017)

Pokud za kutila nepovažujeme někoho, kdo jednou za rok zatluče tři hřebíky a vymění dvě prasklé žárovky, potřebuje do své dílny správné vybavení. Aby mu šla práce lépe od ruky, nějaký ten pomocník je nutností. V zásadě existují dvě varianty nástrojů, které si kutil může pořídit. Buď se bude maximálně spoléhat na svoji zručnost a své dovednosti, v tom případě sáhne po manuálních nářadích, v případě opačném si bude chtít nějakou tu námahu ušetřit a to je chvíle pro elektrické či aku nářadí.

Elektrika – věrný to pomocník

Ušetření jednak námahy a síly, ale především času, to je hlavní profit, který přináší elektrické nářadí. Představte si například situaci, kdy potřebujete zašroubovat několik desítek šroubků. V ideálním případě co nejrychleji. Je tedy jasné, že raději sáhnete po motorkem poháněném šroubováku a nebudete se párat s nekonečně dlouhým šroubovákem manuálním. Alternativu k elektrikou poháněným nástrojům představuje aku nářadí. Jejich výhoda je ve větší mobilitě, na druhou stranu si však musíte dávat pozor na kapacitu baterie. Taková aku vrtačka je sice krásná věc, s vybitou baterií vám však bude platná, jako slunečník na Sibiři.

I ruční práce má své kouzlo

Stále ale mezi námi existují kutilové, jimž moderní vymoženosti nic neříkají. Dokonce nechtějí, aby jim něco říkaly. Rádi se vezmou svůj hoblík či kladivo, stoupnou do své dílny, ke svému pracovnímu stolu a stráví ničím nerušenou prací celé odpoledne. Nutno uznat, že i taková práce má své kouzlo, není však pro každého.

Nezapomínejte na úklid!

Když už použijete například již zmiňovaný hoblík, buďte si jistí, že po vás zbude nějaký ten nepořádek. A vzhledem k tomu, že určitě nechcete svůj další pracovní den v takovém nepořádku zahajovat, naplánujte si alespoň základní úklid ihned po vykonané práci. Pořádek je základ. A základem pořádku jen například absence prachu, s níž vám dokáží pomoci výkonné pracovní vysavače. Na to, jak výkonným motorem disponují, jsou překvapivě lehké, takže práce s nimi pro vás bude hračkou.

Zpět na Blog